1969

Negentiennegenenzestig. Het jaar van de maanlanding, Woodstock en de bezetting van het Maagdenhuis. Eddy Merckx won de Tour en Ajax verloor z’n eerste Europacup 1 finale jammerlijk van AC Milan met 4-1. Betere tijden voor de rood-witten waren aanstaande. Onder de rook van de staalfabrieken in het Ruhrgebied, Mönchengladbach, werd der kleine Holländer geboren. En als oudste zoon van de oudste zoon van de oudste zoon (dit gaat zo nog een aantal generaties terug) werd hij vernoemd naar zijn twee opa’s: Peter en Jan.

Een andere familietraditie die navolging kreeg was een loopbaan in het onderwijs, want net als mijn vader, de zijne en mijn zus ben ook ik daar op een of andere manier beland. Na de nodige omzwervingen – horeca, het leger, lithograaf, toch vooral weer horeca, en uiteindelijk een eigen multimedia ontwerpstudio – ben ik nu al vijftien+ jaar werkzaam als docent vormgeving bij de mooiste opleiding die er bestaat: CMD Leeuwarden.

familiewapen wassenaar
Het familiewapen der Friese Wassenaars

Terug naar 1969. Ik kan er natuurlijk zelf niets aan doen, maar ik ben toch altijd een beetje trots geweest in dat jaar geboren te zijn en heb het gevoel iets te hebben meegekregen van de hippie zeitgeist die dat tijdperk kenmerkte. 69 was een goed jaar en niet in de laatste plaats omdat behalve ik ook Michael Schumacher, Tiësto, mijn vriendin en Dennis Bergkamp werden geboren.

Behalve mijn geboortejaar kan ik ook niet zoveel doen aan mijn naam. Over mijn voornaam heb ik al iets gezegd –  de achternaam heeft ook een verhaal. Nee, Wassenaar heeft niet direct iets te maken met de Zuidhollandse gemeente. Ik schijn een loot te zijn van de Friese stamboom die zich rond 1500 vanuit Duitsland zich aldaar heeft gevestigd. Wassenaar is een samenvoeging van wasa naere – waar wasa drassige grond betekent en naere nabij. Ergo: Nabij drassige grond… (wordt vervolgd)